το ξερω το ξερω στιχοι
το ξερω το ξερω στιχοι
Ο επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων αναμένεται να καθορισθεί τις επόμενες ώρες προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος των επαφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το αρχικό πρόγραμμα των επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) προβλέπει πως θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την προσεχή Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.
Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από τα Χριστούγεννα όλα τα δεδομένα συγκλίνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθεί στο 2017, καθώς πολλά κρίσιμα ζητήματα δεν θα κλείσουν έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στα βασικά ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης για μετά το 2018, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενεργοποίηση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πολλά από τα θέματα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να τα κλείσει με πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, με το βάρος των πρωτοβουλιών να πέφτει στον Αλέξη Τσίπρα.
Στα δημοσιονομικά μέλλει να καταδειχθεί το εάν θα κλειδώσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018 ή το θέμα θα ανοίξει ξανά μετά την παροχή των 617 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους (θα βαρύνει τον εφετινό προϋπολογισμό). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες πως το δημοσιονομικό κενό για το 2017 είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ και για το 2018 περίπου 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί.
Το πιο σημαντικό θέμα στα δημοσιονομικά έχει να κάνει με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως το 2020. Στο μέτωπο αυτό οι θεσμοί καλούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου αποφασίστηκε να ισχύσει νέος κόφτης – μηχανισμός - για την περίοδο μετά το 2018, καθώς και διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ «με διατηρήσιμο τρόπο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός κόφτης, όπως αυτός θεσπίστηκε το Μάιο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα πρέπει να θεωρείται πως πλέον δεν ισχύει. Τη θέση του θα λάβει ένας νέος μηχανισμός που θα φέρει την υπογραφή του ΔΝΤ. Το Ταμείο θεωρεί πως παρεμβάσεις που μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος (που σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ), αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου (το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα) είναι και διαθρωτικές και οδηγούν σε μόνιμο αποτέλεσμα.
Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και το 2020, αλλά δεν είναι αρνητική στο να συμφωνήσει παράταση του κόφτη.
κραμπλ με φρουτα του δασους
πέτροσ μάρκαρησ τριλογία
https://anolrrhx.blogspot.com/2019/03/blog-post_52.html
Comments
Post a Comment