Skip to main content

μικτη ζωγραφικη

https://smiucgkm.blogspot.com/2019/05/blog-post_84.html
πατριάρχης βαρθολομαίος βιογραφικό
μικτη ζωγραφικη
Σαν σήμερα το 1821 ο Νικηταράς νικάει τους Τούρκους στα Δολιανά Κυνουρίας

Από τη μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός θα μείνει στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος»


https://vpreskiu.blogspot.com/2019/05/blog-post_133.html

Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους στα Δολιανά της Αρκαδίας στις 18 Μαΐου 1821 και επισφραγίζουν τη μεγάλη νίκη στο Βαλτέτσι (12-13 Μαΐου).




  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά σφίγγει, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μετά την ήττα στο Βαλτέτσι, το σχέδιο των Τούρκων για προέλαση στη Μεσσηνία από το δρόμο της Μεγαλόπολης είχε αποτύχει. Έτσι, ο κεχαγιάμπεης του Μοριά Μουσταφάμπεης, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του και να εφαρμόσει άλλη τακτική για να αντισταθμίσει την ήττα του.

Το βράδυ της 17ης Μαΐου, επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης από 2.000 Τουρκαλβανούς ξεκίνησε από την Τριπολιτσά με κατεύθυνση νοτιοανατολική, προς το χωριό Ρίζες. Από εκεί, ένα τμήμα κατευθύνθηκε προς τα Δολιανά, με σκοπό να εισβάλει στα Βέρβαινα από νοτιοανατολικά. Δύο άλλα τμήματα βάδισαν προς το Δραγούνι και τα Βέρβαινα. Στόχος των Τούρκων ήταν κυρίως το ελληνικό στρατόπεδο των Βερβαίνων, από τη διάλυση του οποίου υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο προς το Άργος, τον Μυστρά και τη Μεσσηνία.

Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος), σύμφωνα με το σχέδιο τού Κολοκοτρώνη, είχε περάσει από τα Δολιανά και κατευθυνόταν προς το Ναύπλιο για να πολιορκήσει τους Τούρκους. Βρισκόταν στον Άγιο Ιωάννη, κοντά στο Άστρος, όταν οι κάτοικοι των Δολιανών τον ειδοποίησαν για τις τουρκικές κινήσεις κι έσπευσε να αντιμετωπίσει τον εχθρό.

Με τους διακόσιους στρατιώτες του οχυρώθηκε σε τρία πετρόκτιστα σπίτια, ενώ σε άλλα σπίτια και σε καίριες θέσεις οχυρώθηκαν οι άνδρες των τοπικών οπλαρχηγών Μητρομάρα Αθανασίου, Ηλία Κωνσταντόπουλου, Θόδωρου Τερζάκη και Κώστα Καρζή. Ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 600.

Το πρωί της 18ης Μαΐου άρχισε η τουρκική επίθεση με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ο Νικηταράς, που για πρώτη φορά ανελάμβανε ηγεσία στρατιωτικού σώματος, κατόρθωσε να αποκρούσει τους Τούρκους και να αχρηστεύσει δύο τουρκικά κανόνια. Παράλληλα, στα γειτονικά Βέρβαινα οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο, το οποίο πρόβαλλε εξαιρετική αντίσταση και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν κατά τις απογευματινές ώρες.

Οι Έλληνες τους κυνήγησαν ως τα Δολιανά, όπου ενώθηκαν με τους άνδρες του Νικηταρά. Ο εχθρός βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ο Μουσταφάμπεης εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης τη νύχτα και γύρισε στην Τριπολιτσά. Οι νεκροί ήταν μόνο 50 για τους Τούρκους, αλλά τα λάφυρα που αποκόμισαν οι Έλληνες πολλά. Ο Νικηταράς, εκτός από τη διεύθυνση της μάχης, διακρίθηκε και στις σπαθομαχίες. Για την επιτυχία του αυτή επονομάσθηκε Τουρκοφάγος.

Τα χαρμόσυνα νέα γρήγορα μεταδόθηκαν γρήγορα και στα άλλα πολεμικά μέτωπα, ενισχύοντας το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων. Αντίθετα, όλες οι ελπίδες των Τούρκων του Μοριά για την καταστολή της επανάστασης στράφηκαν στη βοήθεια από την ανατολική Στερεά Ελλάδα, που σύντομα περίμεναν να φθάσει.

Πηγή: sansimera.gr



μικτη ζωγραφικη
lidl ψωνια ζωης

Comments

Popular posts from this blog

επιμορφωτικα κεντρα λαρνακας αμμοχωστου

https://wfmfieyy.blogspot.com/2019/04/blog-post_56.html επιχώρια προσαρμογή επιμορφωτικα κεντρα λαρνακας αμμοχωστου Το ΣΑΓΕ έκρινε προακτέους κατ' εκλογή 6 υποστρατήγους, 3 υποναυάρχους και 3 υποπτεράρχους. τι σημαινει εστως Πρόκειται για τους: 1. Στο Στρατό Ξηράς α. «Προακτέους κατ’ εκλογή» τους: (1) Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση (2) Υποστράτηγο Δημήτριο Μπονώρα (3) Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα (4) Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μασούρα (5) Υποστράτηγο Βασίλειο Παπαδόπουλο (6) Υποστράτηγο Γεώργιο Δημητρόπουλο https://olniqmhc.blogspot.com/2019/04/blog-post_149.html β. «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία» τους: (1) Υποστράτηγο Σταύρο Τσερπέ (2) Υποστράτηγο Δημήτριο Γλυμή (3) Υποστράτηγο Γρηγόριο Γρηγοριάδη (4) Υποστράτηγο Ιωάννη Μακρή (5) Υποστράτηγο Σπυρίδων Λυμπερίου (6) Υποστράτηγο Μηνά Παπαδάκη (7) Υποστράτηγο Γεώργιο Λιάκο (8) Υποστράτηγο Γεώργιο Μπουζάκη (9) Υποστράτηγο Χρήστο Δρίβα (10) Υποστράτηγο Συμεών Κεβεντζίδη Στο Πολεμικό Ναυτικό α. «Προακτέους κατ’ εκλογή» τους: (1)

η ταξη τησ κυριασ μαργαριτασ

https://vpreskiu.blogspot.com/2019/05/blog-post_69.html η ταξη τησ κυριασ μαργαριτασ Πρόκειται για τέσσερα αστυνομικά τμήματα στην Αττική (Βύρωνα, Αγίων Αναργύρων, Α' Περιστερίου και Μοσχάτου), δύο αστυνομικά τμήματα στο Κιλκίς (Παιονίας και Γουμένισσας) και δύο αστυνομικά τμήματα στην Αχαΐα (Γ' Πατρών και Αιγιαλείας). η ταξη τησ κυριασ μαργαριτασ Για την κάλυψη των παραπάνω περιοχών διατέθηκαν από τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις, 26 αστυνομικοί συνολικά. Με την επέκταση αυτή, πλέον ο θεσμός λειτουργεί σε 45 Αστυνομικά Τμήματα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε 109 γειτονιές πόλεων με 207 αστυνομικούς. ηλεκτρονική αξιολόγηση μαθημάτων απθ Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού, οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 332.300 δράσεις και παρεμβάσεις, όπως επισκέψεις σε οικίες, σχολεία και επιχειρήσεις, συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις, θεωρήσεις γνησίου υπογραφής, επίλυση διαφορών κα. αγιος αντωνιος διδαχες https

στο παρα πεντε θεατρο

στο παρα πεντε θεατρο στο παρα πεντε θεατρο «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε κάθε περίπτωση» δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος, υποστήριζε «εκλογές πριν την αξιολόγηση» απαντά ότι εννοούσε πως «αν η αξιολόγηση έκλεινε με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη θα έκλεινε γρηγορότερα και με λιγότερα μέτρα». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι «και στις δύο συνεντεύξεις του στο CNBC και SKY NEWS» όπου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει» προσπάθησε να στείλει θετικό μήνυμα για την πορεία της χώρας. Ερωτηθείς για το αν η τοποθέτησή του σε ξένους επενδυτές «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τα πάντα είναι φτηνά» ήταν προτροπή «ξεπουλήματος» υποστηρίζει πως «όταν πάω στο εξωτερικό φοράω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» και αντιτείνει λέγοντας: «Ξέρετε κανέναν που να θέλει να έλθει να επενδύσει και να του λες: Έλα τώρα που οι τιμές είναι πολύ υψηλές;» υπουργειο παιδειας θεματα βιολογιας